Stap 7

Stap 7

Voeding en voeren

Drie Pijlers

De gezondheid van vissen is afhankelijk van een drietal pijlers in de verzorging:


  • Natuurlijke omgeving en natuurlijk gedrag kunnen vertonen
  • Waterwaarden: samenstelling van het water en het onderhoud
  • Voeding 



Hoe?

Voeding en ook de manier waarop wordt gevoerd is een belangrijk punt waar extra aandacht aan gegeven mag worden want het is meer dan een beetje voer in het aquarium strooien. 

Heel vaak wordt er teveel gevoerd wat het water in rap tempo vervuild. Wanneer er dan niet voldoende wordt ververst lopen waarden als PO4 (fosfaat) en NO3 (Nitraat) snel op met algen als gevolg. 

In een aquarium draait het allemaal om balans en voeren speelt hier ook een grote rol in dat met aandacht moet worden gedaan.

Verschillende type vis

Laten we eerst eens kijken naar de verschillende typen vis en welke soort bekken deze vissen hebben. Dit is afhankelijk van de waterlaag waarin zij verblijven. We hebben al gezien dat jouw aquarium (mits hoger dan 40 cm) bestaat uit drie lagen; bodem-, midden- en bovenlaag. De dieren die in deze waterlagen verblijven zijn te herkennen aan de vorm en stand van hun bek. 


TIP 17: Recept voor een overheerlijke courgette sjasliek: Schil de courgette en verwijder de zaadlijst in de kern. Snijd de courgette in stukken en stop ze in een pan welke je je vervolgens aan de kook brengt. Giet het water af en laat de courgette afkoelen. Stop ze vervolgens in een plastic zak en leg ze in de vriezer. De rede dat we eerst blancheren en daarna invriezen is om de vezel van de courgette zachter te maken zodat deze makkelijker gegeten kan worden. Wanneer je de courgette aan je vissen wilt voeren dan ontdooi je een aantal stukjes in een bakje koud water waarna je ze prikt aan een satéstokje. Wij knippen het scherpe puntje altijd wel even af. Steek deze sjasliek vervolgens in de bodem en het smullen kan beginnen. De volgende dag de restjes verwijderen om onnodige vervuiling te voorkomen. Het is belangrijk om elke week courgette of een andere groente te serveren omdat de vezels de darmen van jouw vissen reinigen. Doen dus ! 

Type eter

Het spreek voor zich dat elk type vis op een andere manier gevoerd moet worden waarbij vooral belangrijk is dat je observeert dat elke vis ook voldoende voedsel krijgt. Je kan je wellicht voorstellen dat wanneer de voeding de bodem niet raakt omdat dit onderweg naar beneden opgegeten wordt door de vissen uit boven-, en middenlaag, de bodembewoners zullen verhongeren.

Naast de verschillende waterlagen heb je ook te maken met de verschillende voorkeuren voor voeding:

• Carnivoor - vleeseter
• Omnivoor - alleseter
• Herbivoor – planten / algeneter


Bestudeer dus vooraf goed welke voedingsbehoefte jouw gekozen vissen hebben en koop het juiste voer daar op in.


Er worden drie soorten voer aangeboden: droogvoer, diepvries en levend voer

In de beginfase kun je jezelf het best beperken tot droogvoer in de vorm van een langzaam zinkend granulaat (korreltjes) en, in geval van bodembewoners, bodemtabletten aangevuld met 2x per week diepvries voer. Ook vissen houden van afwisseling.


 Een gebalanceerde voeding komt de gezondheid en daarmee de kleurenpracht ten goede. Ook is het verstandig om 1x per week wat groente te voeren in de vorm van bijvoorbeeld courgette, komkommer of paprika.


Een kort (Engels) filmpje met uitleg over het bereiden van courgette.

Voeren

Nu duidelijk is wat we voeren moeten we ook even kijken naar hoe we de vissen voeren. Het is verstandig om gebruik te maken van een voerring welke op het water drijft. Omdat het voer binnen de ring blijft voorkom je dat het voer door de hele bak dwarrelt. 

Voer op een vast tijdstip zoals vlak na jouw eigen avondmaaltijd. Voer kleine beetjes tegelijk en blijf dit doen zolang de vissen enthousiast achter het voer aangaan. Zodra je merkt dat de aandacht voor het voer afneemt stop je met voeren. Op deze manier voorkom je dat je de vissen overvoert en/ of dat je het water onnodig vervuilt met voerresten die op de bodem blijven liggen. 

Wist je trouwens dat het merendeel van de vissen in aquaria te dik zijn? Dit zie je meestal niet aan de buitenkant maar de vis vervet aan de binnenkant met vroegtijdig uitvallen tot gevolg.  
Neem de tijd om te voeren. Dit is het moment waarop je even een rustmoment kan nemen en optimaal kan genieten van de pracht en praal van moeder natuur. Dit is ook het moment waarop je de dieren observeert en kijkt of iedereen goed eet. Een zieke vis eet niet en zondert zich af. Door de dieren goed te bekijken zie je snel of er iets mis is met een vis die je dan eventueel zou kunnen uitvangen om deze in quarantaine te zetten om apart te kunnen behandelen. Meer daarover in een toekomstige special over quarantaine.

De kwaliteit van een potje visvoer gaat achteruit op het moment dat het voer met zuurstof in aanraking komt. Voor granulaat is de houdbaarheid ongeveer 9-12 maanden voordat het de voedingswaarde verliest. Als je het voer droog bewaart zal het niet snel bederven maar het vitaminegehalte neemt af totdat je alleen nog maar maagvulling voert zonder noemenswaardige voedingsstoffen. Het advies is dus om kleine potjes voer te kopen die je binnen een jaar op kan maken. Houdt je na dat jaar toch nog wat over gooi dit dan weg en koop een vers potje. Tip: schrijf de datum van openen op de onderkant. 


Op een rijtje

  • Koop het juiste voer passend bij de vis
  • Wissel verschillende voersoorten met elkaar af
  • Koop geen grote potten maar kleintjes.
  • Gebruik voer nooit langer dan een jaar na opening



Stap 8
Share by: