TIP 1: Wanneer je hout in het aquarium gebruikt zullen de meeste soorten hout tannines lekken en het water bruin verkleuren. Voorkom dit door hout te laten weken. Zorg dat het hout onderwater blijft. Na een paar dagen zal je zien dat het water bruin verkleurt waarna je het water ververst. Doe dit net zo lang totdat het water schoon is.
TIP 2: Het gebruik van soils heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat planten er voeding uit halen en de structuur zorgt voor een goede wortelgroei. Een ander voordeel is dat soil de pH en hardheid verlaagt en stabiel houdt. Dit is handig wanneer je dieren houdt die zuurder water nodig hebben om gezond te blijven. Het nadeel is dat de bodem beperkt houdbaar is en dat er in de eerste weken dagelijks grote waterwissels gedaan moeten worden omdat het substraat bij de opstart ammoniak lekt.
De meest gemaakte (beginners)fouten hoef je niet te
maken, wanneer je je aan de hierna volgende regeltjes houdt:
TIP 3: Om epifyten op steen of hout te bevestigen kun je secondelijm gebruiken. Gebruik de cyanoacrylaat lijm welke ongevaarlijk is. Ook stenen zijn met secondelijm aan elkaar vast te zetten voor een stevig constructie. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld sigarettenfilters waar je het papier van hebt verwijdert. Doorweek het sigarettenfilter met secondelijm en plaats deze niet zichtbaar tussen de stenen. Na een paar seconden zitten de stenen muurvast verlijmd.
TIP 4: Gebruik een schone trechter met daaraan bevestigd een stuk slang om ook de moeilijk plekjes in de scape te voorzien van substraat.
TIP 5: Wanneer je twijfelt of de steensoort kalk bevat gebruik dan natuurazijn. Dit gaat als volgt: Zuur lost kalk op, neem de steen waar je je twijfels over hebt en druppel wat azijn op de steen. Wanneer er belletjes ontstaan of het gaat bruisen heb je een kalkhoudende steen.