Bij het kiezen van de aquariumbewoners kun je kiezen uit twee scenario’s:
1.Kies je eerst welke bewoners in je aquarium komen en baseer je daar de grootte van het aquarium op?
2. Koop je eerst een aquarium dat qua vorm perfect in jouw ruimte past en kies je daar geschikte vissen bij?
In beide gevallen handel je goed omdat er een verband wordt gelegd tussen bewoner en behuizing.
Omdat er een sterke relatie is tussen de gekozen bewoner(s) en de inrichting van het aquarium vraag ik je, voordat je een keuze maakt, beide topics goed door te nemen.
Hoeveel vissen kan ik houden?
Het aantal vissen in jouw nieuwe aquarium is afhankelijk van de inhoud van de bak en de lengte van de volwassen vis.
Aangeraden wordt om een max aan te houden van 0,5 cm vis per liter water. Denk hierbij ook nog aan de regel dat het formaat van de huisvesting 20x de lengte moet zijn van de volwassen vis in liters. Samen geeft dit de volgende conclusie:
Voorbeeld: Stel de keuze is gevallen op een schooltje Kardinaal Tetra’s. Wat moet dan de minimale inhoud van mijn aquarium in liters zijn ?
Stel je gaat over tot de aankoop van een aquarium met een inhoud 80 liter. Hoeveel vissen kan ik dan plaatsen?
Onze voorkeur gaat altijd uit naar vissen uit de zelfde regio ( Amazone, Azié, Afrika etc. ).
Het voordeel is dat dit qua waterwaarden en temperatuur goed overeenkomt.
Als je wat meer ervaring hebt in de hobby en je je goed hebt ingelezen over de eisen die vissen stellen kun je ook vissen uit verschillende delen van de wereld mixen.
Waterwaarden: De belangrijkste waterwaarden om te checken wanneer je dieren gaat combineren zijn:
Selecteer aquariumbewoners op de gelijke behoefte qua bovengenoemde waterwaarden.
TIP 6: Check altijd hoe groot een vis wordt als deze volwassen is. In de winkel worden vaak jonge vissen aangeboden die thuis in de bak nog een stuk groeien. Voor je het weet zit je met een overbevolkt aquarium of een veel te grote vis met alle gevolgen van dien. De Clownbotia is een mooi voorbeeld. Wordt vaak uitgekozen vanwege zijn prachtige kleuren. In de winkel een cm of 6 .. uiteindelijke lengte maar liefst tot circa 30 cm.
Het is voor de rust in het aquarium belangrijk om te onderzoeken of de vissen die je op voorhand uitkiest bij elkaar passen qua gedrag en dat ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Een vreedzame samenstelling is voor zowel de aquariaan als de bewoners de beste keuze.
Belangrijke punten om op te letten:
Scholen-, groeps-, harem-, koppel-, solitaire vis ?
Het is belangrijk om het sociale leven van de vis te respecteren. Hieronder vindt je wat kenmerken van de diverse samenlevingsvormen.
Houd hier ook rekening mee wanneer je een vissoort kiest om in je aquarium te houden.
moet gehouden worden in een schooltje van minimaal 6 exemplaren maar liever meer. Stel je maar eens voor hoe deze dieren in de vrije natuur leven: in scholen van 1000den vissen met als doel veiligheid.. strength in numbers. Wanneer je een scholenvis in een te kleine groep houdt zal deze zich onveilig voelen en onnatuurlijk verstopgedrag vertonen. Naast een grotere kans op gezondheidsproblemen in relatie met de stress van het onveilig voelen. Kenmerk van een scholenvis is dat deze vissen dicht bij elkaar zullen blijven in de bak.
leeft in de vrije natuur in kleinere groepen als de scholenvis. In het aquarium echter is het aantal van minimaal 6 exemplaren van de zelfde soort wederom aan te raden. Het onderling gedrag is dat de visjes meer als individu door de bak bewegen maar elkaar opzoeken op het moment dat er gevaar dreigt.
heeft een sociale structuur waarbij een groep vrouwtjes samenleeft met een klein aantal mannetjes. In het aquarium is het aan te raden om 1 mannetje samen te houden met meerdere vrouwtjes in de verhouding 1:4.
blijft als stelletje het hele jaar bij elkaar. In de vrije natuur vaak in groepsverband waarbij meerdere koppels in elkaars buurt leven. In het aquarium zal een koppel een territorium afbakenen waar andere vissen beperkt toegang hebben. Koppelvissen zijn vooral tijdens de paar- en broedtijd agressief naar de overige aquariumbewoners.
leeft alleen en zal alleen in de paartijd een partner zoeken. In het aquarium kunnen deze vissen niet bij elkaar gehouden worden omdat ze elkaar niet verdragen en zullen vechten totdat er ééntje overblijft.
Agressieve soorten / vinnenbijters; waar komt het gedrag vandaan ?
Sommige soorten zoals de barbeelsoorten staan bekend als vinnenbijters. Wanneer je van plan bent om barbelen te houden zorg er dan voor dat je geen vissen bijplaatst met lange vinnen en / of voelsprieten zoals Maanvissen of Goerami. Het vinnenbijt gedrag wordt veroorzaakt doordat de barbelen in te kleine groepen worden gehouden waardoor deze zich niet sociaal kunnen bezighouden met elkaar en uit verveling “pestgedrag” naar andere vissen toe vertonen.
Vissen die lucht happen?
Er zijn diverse vissoorten die, naast kieuwademhaling, ademhalen met andere organen. Een labyrinthvis zoals bijvoorbeeld de goerami, Betta Splendens ( Siamese kempvis ) hebben een speciaal orgaan, het labyrintorgaan, waarmee ze rechtstreeks zuurstof halen uit de lucht. Zorg er in dat geval voor dat tussen het wateroppervlak en de deksel voldoende ruimte is zodat de vis naar het oppervlak kan om adem te halen. De temperatuur van de lucht moet ongeveer die zijn van het water. Een ander visje die dit gedrag vertoont is de meervalsoort Corydoras die ook lucht hapt maar een darmademhaling heeft.
Drukke- of rustige vis?
Karperachtigen zoals het Sumatraantje (Puntius (Barbus) Tetrazona) is een drukke snelle zwemmer die in de middenlaag vertoeft. Zet deze vis bij een aquariumbewoner met een rustiger karakter en je vraagt om stress in de bak met bijbehorende problemen.
TIP 7: Zorg ervoor dat een vis in het aquarium zijn natuurlijk gedrag kan vertonen. Denk hierbij aan: waterwaarden, Is de vis een scholen-, groeps, harem, of solitaire vis, inrichting van het aquarium etc. Dit vergt enig uitzoekwerk maar ook dat is onderdeel van de hobby. Betrouwbare info over vissen is te vinden op de website van het LICG.
TIP 8: Controleer altijd het gedrag en karakter van verschillende vissen voordat je ze bij elkaar zet.