De nitriettesten laten geen sporen van nitriet meer zien dus eindelijk groen licht om de eerste vissen aan te schaffen.
Het heeft wat geduld gekost, waarvoor onze complimenten, maar nu gaat het toch echt gebeuren.
Ook op het aanschaffen van vissen zijn regeltjes van toepassing en wederom vanuit het welzijn van het dier.
Hieronder vindt je een checklist en boodschappenlijstje die je mee kunt nemen tijdens het shoppen. Wel zo makkelijk om bij de hand te hebben wanneer je even twijfelt over het nemen van de juiste keuzes.
Naast alle spullen die je al hebt aangeschaft voor het aquarium zelf is het verstandig om te kijken naar alle bijkomende spullen die je nodig kan hebben. Hiervoor hebben wij een boodschappenlijstje gemaakt welk je via onderstaande knop kunt downloaden.
TIP 15: Gebruik een plastic pasje om algen van de ramen te verwijderen. Heel vaak worden die magneetblokjes aangeboden maar hier gaat vaak grind tussen zitten dat heel lelijke krassen maakt op het glas. Met het gebruik van een plastic pasje loop je dat risico vrijwel niet en werk minstens net zo goed. Wel altijd oppassen dat er alsnog geen grind of zand tussenkomt want een ongeluk zit in een klein hoekje.
Na een kwartier maak je de zak voorzichtig open en voeg je drie maal elke 5 minuten ¼ van deel van de hoeveelheid van de zak aquariumwater toe. Dit doe je om de vissen langzaam te laten wennen aan de andere watersamenstelling van je aquarium ten opzichte van het water in de transportzak.
Nu zijn de vissen klaar om losgelaten te worden. Het transportwater in de zak mag in GEEN geval in jouw aquarium terecht komen omdat daar ziekteverwekkers in zouden kunnen zitten. Vang de vissen uit de zak met een netje of zet een emmer neer en giet de vissen voorzichtig over in het visnetje waarna je ze voorzichtig in het aquarium loslaat.
Zet de verlichting na een uur of 4 weer aan en geniet van het interessante gedrag van jouw eerste visjes !
Een kort (Engels) filmpje met duidelijke uitleg over het overwennen van vissen.
TIP 16: Werk schoon. Was je handen met een nagelborsteltje maar zonder zeep voordat je het aquarium ingaat. Spoel het materiaal waarmee je werkt altijd eerst af met kraanwater voordat je het in het aquarium gebruikt. Gebruik altijd een speciaal voor het aquarium bestemde emmer.
Er mogen absoluut geen residu van zeep of andere schoonmaakmiddelen in contact komen met het aquariumwater.
Mocht je meerdere aquaria hebben gebruik dan voor ieder aquarium zijn eigen onderhoudspullen. Als je klaar bent in het aquarium was je je handen met antibacteriële zeep. Dit om te voorkomen dat je aquarium gerelateerde infecties oploopt.