Stap 1

Stap 1

Het begin van jouw Aquarium
Aanschaf en plaatsing

Waar begin je?

Het starten van een aquarium vergt tijd en geduld. Het zorgvuldig inlezen en bekijken van tutorials VOORDAT je een aquarium met toebehoren aanschaft, zullen het plezier en de kans van slagen aanzienlijk vergroten met als gevolg een win-win situatie: jij een mooie bak en de vissen en/of ander onderwaterleven een diervriendelijk en relatief natuurlijk bestaan. 


 


Wij hebben een missie: Het delen van onze kennis en kunde om jou én de vissen een zo’n goed mogelijke start te geven bij het opstarten van jouw eerste aquarium of een aanvulling op jouw kennis en reeds opgedane kennis en ervaring.



Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een aquarium willen we je vragen om eerst eens goed na te denken en antwoord te geven (liefst opschrijven) op de volgende vragen:


·      Welk budget heb ik? Denk aan aanschaf plus terugkerende kosten

·      Heb ik de tijd om het aquarium te verzorgen?

·      Welke vissen wil ik gaan houden? Dit bepaalt de grootte van het aquarium

·      Heb ik de ruimte voor een aquarium?

TIP 1: Denk en handel ten alle tijden vanuit het welzijn van het dier. Stress is oorzaak no1 van visziekten. Door de natuurlijke leefomgeving van de vis zo goed mogelijk na te bootsen krijg je een blije én gezonde vis.


De aanschaf van het aquarium

De vissen die je wilt gaan houden bepalen de maat van het aquarium. Over de keuze van het aquarium dien je dus goed na te denken.  De volgende berekening geeft hierin wat meer duidelijkheid: 20x de lengte van de volwassen vis in liters. Uiteraard is dit niet het aantal liters per vis maar een richtlijn voor de minimale grootte van het aquarium in relatie met de gekozen vissoort.

Voorbeeld:

Een kardinaal Tetra wordt 4 cm lang. 4x20= 80 liter

De vorm van de bak is hierbij ook van belang. Vaak is een langwerpig aquarium de beste keuze omdat er met deze vorm veel zwemruimte ontstaat voor de vissen.



Een startersaquarium wordt vrijwel altijd compleet geleverd. Check of de volgende zaken worden meegeleverd: een filter, verlichting, verwarming (in geval van een tropisch aquarium)


Tip 2: hoe groter het aquarium, hoe makkelijker het is om een biologisch balans te houden. Een kleiner volume water vervuilt eerder en zal dus sneller problemen opleveren. 



Stenen of hout nodig voor je aquarium?

Check www.hardscape.nl voor al jouw benodigdheden!




Andere soorten hebben bijvoorbeeld behoefte aan een zachte zandbodem om in te grondelen, en holenbroeders hebben behoefte aan een hol in de vorm van bijvoorbeeld een halve kokosnoot om zich veilig te voelen. 

De inrichting van het aquarium

De vissen die je wilt gaan houden bepalen mede de inrichting van het aquarium. Vissen zijn kwetsbare dieren die gevoelig zijn voor stress en daarmee gerelateerde ziektes. 

Het belangrijkste punt om rekening mee te houden bij de inrichting van het aquarium is uit te gaan van de behoeften van het dier. 

Een Kardinaal Tetra komt uit de rivieren van Zuid-Amerika en voelt zich het lekkerst in een goed beplant aquarium met vrije zwemruimte en water dat zacht en licht zuur is.




Een deel van je budget kan je het beste reserveren voor de aanschaf van de juiste inrichting zoals bodembeddeking, planten en verdere inrichting.

TIP 3: Koop nooit je vissen tegelijk met een nieuw aquarium. Een filter moet 2 tot 3 weken “indraaien” voordat de nieuwe bewoners veilig hun nieuwe onderkomen kunnen betrekken.


De plaatsing van het aquarium

Denk, voordat je een aankoop doet, goed na waar je jouw nieuwe aquarium wilt neerzetten. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden VOORDAT je de bak inricht en vult met water. 

Lijst van diensten

TIP 4: Een low budget doe-het-zelf oplossing voor een stevige onderkast bij grotere aquaria is het gebruik van verlijmde Ytonblokken met hierop een watervast betonplex plaat van 4-6 cm dik. De Ytonblokken worden waterpas aan elkaar gelijmd en in de muur verankerd en vervolgens afgewerkt met vochtbestendige hout- of kunststof panelen. 

TIP 5: Vermijd impulsaankopen en neem de tijd om na te denken over de hierboven genoemde punten. Zet bij voorkeur alles op papier; dit schept overzicht.

Op een rijtje:

·      Bepalen of je de tijd en ruimte hebt om een aquarium te houden

·      Informatie vergaren: inlezen, tutorials kijken, lokale aquarium vereniging bezoeken

·      Bepalen welke vissoorten je wilt gaan houden

·      Aquarium aanschaffen dat qua grootte en vorm past bij gekozen bewoners

·      Techniek en inrichting afstemmen op de gekozen bewoners

·      Laat het filter altijd eerst indraaien en koop NOOIT je vissen tegelijk met het aquarium zelf

·      Let goed op waar je het aquarium plaatst

Share by: